Pella Voice
Κοινωνία

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι;

Αρχικά, κατά την εφαρμογή του μέτρου αυτού οι εργοδότες δύνανται να υποβάλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Επιπλέον, οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία οφείλουν να δίνουν το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης, για τη κάλυψης του κόστους του εξοπλισμού, της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας και των τηλεπικοινωνιών.

Το ελάχιστο ποσό το οποίο οφείλουν να καταβάλλουν στους τηλεργαζόμενους οι εργοδότες είναι:

  • Για τη συντήρηση του εξοπλισμού 5,00€
  • Για τη χρήση του οικιακού χώρου 13,00€
  • Για τη κάλυψης του κόστους επικοινωνίας 10,00€

Το Υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζει ότι, το ελάχιστο  ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αν ο εργοδότης καλύπτει το κόστος απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας δεν καταβάλλει την αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.

Η αποζημίωση αποτελεί δαπάνη και δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί για αμοιβή του εργαζομένου.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν  αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση. Τέλος, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου.

Παρόμοια Άρθρα

Rolex: Στους «Ροζ Πάνθηρες» παραπέμπει το modus operandi των ληστών

news

Σε ποιο ελληνικό νησί κάνει διακοπές ο Φέντερερ

news

Ο θάνατος, νικιέται μόνο με ζωή. Ραγίζει καρδιές ο πατέρας της 7χρονης Θωμαΐδας

Nikoleta