Μια Γιαννιτσώτισα συγγραφέας που ζει μόνιμα στην Κέρκυρα

Δημοσιεύτηκε: 10/04/2019 - 14:49

«Ταξίδι στον Παράδεισο», ονομάζεται το βιβλίο που έγραψε η Ροζαλία Ελευθεριάδου, η οποία κατάγεται από τα Γιαννιτσά, αλλά ζει μόνιμα στην Κέρκυρα! Κι όμως, μια Γιαννιτσώτισα βρέθηκε στην Κέρκυρα και μάλιστα είναι και συγγραφέας και αυτό το διάστημα ταξιδεύει μαζί με το βιβλίο της ανά την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το. Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα, ενώ σήμερα θα παρουσιάσει το βιβλίο της στον τόπο όπου διαμένει, στην Κέρκυρα. Η κ. Ελευθεριάδου μάλιστα δραστηριοποιείται και στον χώρο του πολιτισμού, ως μέλος της «Εστίας Πολιτισμού Κέρκυρας».

«Ένα συγκινητικό ιστορικό διήγημα μόλις 20 σελίδων, που ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς, αλλά ταυτόχρονα και τόσο κοντινούς στην καρδιά μας», είναι η γενική περιγραφή του «Ταξιδιού στον Παράδεισο», που μετέφερε στο χαρτί από την έμπνευση της.

Το 1977 στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε η Ροζαλία Ελευθεριάδου, Πόντια και από τους δύο γονείς της που είδαν το φως στην περιοχή των Γιαννιτσών. Πριν από τον ξεριζωμό ο παππούς της μητέρας της ζούσε στο χωριό Τσίτα των Σουρμένων, όπου ήταν ράφτης. Όπως λέει η ίδια, το συγκεκριμένο χωριό ήταν γνωστό σε ολόκληρο τον Πόντο για τη ραπτική του, αφού ακόμα και αριστοκράτισσες από την Τραπεζούντα επέλεγαν να ραφτούν εκεί! Η γιαγιά της μητέρας της ήταν από το Σοχούμι. Ο παππούς από την πλευρά του πατέρα της ήταν από την αρχαία Σαδή της Τρίπολης, με τα περίφημα μεταλλεία, ενώ η γιαγιά της από την Άρδασα της Αργυρούπολης. Όταν ήταν στη Β΄ Δημοτικού η Ροζαλία ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική, μαθαίνοντας κιθάρα και φθάνοντας τελικά να πάρει πτυχίο ανωτέρων θεωρητικών στην ευρωπαϊκή μουσική. Στα 20 εισήλθε στο τμήμα Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιλέγοντας την ειδικότητα του μουσικοπαιδαγωγού. Εκεί ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τα κρουστά, πήρε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής αλλά τελικά την κέρδισε το παραδοσιακό τραγούδι. Σήμερα(με στοιχεία από το 2015) διευθύνει το σχήμα κρουστών «Ήχος Κρουστός», το οποίο διαθέτει όλα τα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά. Το σχήμα αποτελείται από πολλούς προχωρημένους μαθητές της και άλλους μουσικούς.

Παύλος Νεκτάριος Παπαδόπουλος

πηγη: pellanews.gr